Kevesebb mint egy hónap van hátra az iskolakezdésig, de még bizonytalan a tanítás megkezdésének módja. A szülők úgy vélik, az iskolában, szemtől szemben zajló oktatás sokkal eredményesebb, mint az online, de aggódnak a távolság betartásáért.

A nagy gyermeklétszámú iskolákban lehetetlen mindenkinek visszatérni az iskolapadba az érvényes szabályok betartásával – nyilatkozta a közoktatásban tanulók szülői föderációjának elnöke, Eugen Ilea. Szerinte a nagy létszámú osztályokkal működő, nagyvárosi iskolákban megvalósíthatatlan az úgynevezett zöld forgatókönyv. Ezért az úgynevezett sárga változatot támogatná. Eszerint, a gyerekek egy része az osztályban, másik része otthonról tanulna, azzal a kitétellel, hogy az online tanulók legyenek kötelesek valós időben követni, hogy mi történik az osztályban.

Az Egészségügyi Világszervezet illetékesei szerint az idei világjárvány a történelem legnagyobb felfordulását okozta az oktatásban. Szakemberek szerint nem kizárt, hogy az iskolákban megfertőződjenek a gyerekek.

Alexandru Rafila mikrobiológus professzor azt mondta: fontos, hogy betartsák a járványügyi szabályokat, és ha egy intézményben fertőzöttet találnak, akkor az intézkedések nem kell hogy befolyásolják az egész iskola működését, csak az érintett osztályét.