• La editura „Curtea Veche” a apărut o carte care prezintă în limba română istoria secuilor. Volumul „O scurtă istorie a secuilor”, scris de istoricul HERMANN Gusztáv Mihály din Odorheiu Secuiesc, este prima carte scrisă de către un istoric maghiar, pentru publicul român, şi care ajunge să fie comercializat.
  • Manifestările publice de Ziua Națională a Ungariei, cum ar fi demonstraţia aviatică şi focurile de artificii, nu vor mai avea loc astăzi la Budapesta, din cauza protecţiei epidemiologice. În schimb ceremonia de depunere a jurământului de către ofiţerii absolvenţi nu a fost anulată. Ziua de 20 august este sărbătoarea Sfântului Ştefan, fondatorul statului și se amintește de creștinarea poporului maghiar.
  • Cu ocazia zilei Sfântului Ștefan la Cluj Napoca va concerta astăzi renumitul pianist BOGÁNYI Gergely (ora 19.00). Evemimenul face parte din programul Zilelor Maghiare din Cluj.
  • La Sibiu încep astăzi „Zilele Hungarikum 2020”, eveniment organizat de Asociaţia HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu – la Muzeul ASTRA (20 – 23 august 2020). Deviza ,,Împreună demonstrăm că se poate găti bine și cu distanțare fizică!” face trimitere la Concursul de gătit gulaș la ceaun de sâmbătă, 22 august. La concursul de gătit de la s-au înscris 15 echipe din toată țara, concursul de gătit se va desfășura pe două categorii:  gulyás și orice preparat maghiar gătit la ceaun.
  • Astăzi, de la ora 19, va lua startul în Piaţa Mică din Sibiu Transylvania Classic, competiție dedicată mașinilor clasice și electrice. Transylvania Classic 2020 are un traseu de 400 de kilometri, prin Biertan, Păltiniş, Poiana Sibiului şi pe Transfăgărăşan. Festivitatea de premiere este programată sămbătă, la ora 20.30, în Piaţa Mică din Sibiu.
  • În cadrul  ediție a XI-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (19-21 august 2020) cinefilii vor putea viziona câteva din lungmetrajele de vârf ale cinematografiei maghiare în Piața Unirii. Astăzi va fi proiectat filmul „Mama și alți nebuni de legat din familie’’ (scenariul și regia Ibolya Fekete, 2015). Filmul prezintă povestea unei familii din secolul XX, patru generații de „nebuni”, cu mama în centrul atenției, care a făcut față pericolului și conflictelor aduse de communism, mutându-se din calea acestuia de numai puțin de 27 de ori.
  • Concerte de fanfară și de chitară, proiecție de film și expoziții la Covasna – vor avea loc în cadrul programului Caravana Filmelor Românești și Caravan Filmelor din Cannes la Covasna. Programul se va derula în august şi septembrie prin parteneriatul Casei Orășenești de Cultură Covasna cu VOODOO Films. Vineri, 21 august, de la ora 19.00 pe scena deschisă a Casei Orășenești de Cultură Covasna va avea loc un concert de chitară clasică susținut de copiii din cadrul Cercului de chitară, conducător dl. prof. KURTA Béla. Sâmbătă, 22 august de la ora 11 în fața Casei Orășenești de Cultură va avea loc un concert de fanfară susținut de Fanfara de Tineret din Zagon. Conducător formație: MUSÁT Gyula.

Bejegyzés navigáció