Járványügyi kötelezettségeket vezetnek be az új tanévtől – derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett miniszterirendelet-tervezetből. Eszerint a megyei egészségügyi igazgatóságoknak szeptember 7-éig tájékoztatniuk kell a tanfelügyelőségeket és a megyei vészhelyzeti bizottságokat az egyes települések járványügyi helyzetéről, amelynek függvényében meghozzák majd a tanévkezdéssel kapcsolatos intézkedéseket.

A járványügyi intézkedési terv leszögezi, a megyei tanfelügyelőségek a szeptember 7-i járványügyi adatok, valamint az egyes tanintézetekben rendelkezésre álló infrastruktúra figyelembe vételével javaslatot tesznek a megyei vészhelyzeti bizottságoknak arra vonatkozóan, hogy mely forgatókönyv alapján kezdődjön el a tanév az egyes iskolákban.

A megyei vészhelyzeti bizottságoknak szeptember 10-éig kell közölniük az iskolakezdési forgatókönyvvel kapcsolatos döntést. Ennek meghozatalakor az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét veszik figyelembe – mutat rá a dokumentum. Ha egy iskolában igazolnak egy vagy több koronavírusos megbetegedést, elrendelhető, hogy az adott osztály vagy az egész iskola térjen át az online oktatásra 14 napig. Amennyiben három esetet igazolnak három különböző osztályban, 14 napra felfüggesztik az oktatást az érintett tanintézetben. Ha pedagógus fertőződik meg, kötelessége tájékoztatni erről az iskola vezetőségét, amely értesíti a közegészségügyi igazgatóságot, ez pedig elkezdi a járványügyi vizsgálatot, majd az iskolaigazgatóval együtt megvizsgálják a tanintézmény helyzetét, és annak függvényében, hogy hány osztályban tartott órát a pedagógus és hány kollégájával lépett kapcsolatba, felfüggeszthetik az oktatást egy vagy több osztályban, illetve az egész iskolában.

A tervezet rendelkezik többek között arról is, hogy a tantermekben biztosítani kell a tanulók közötti egyméteres védőtávolságot, illetve – ha erre nincs lehetőség – a padok védőfallal történő elválasztását. Mind a tanulóknak, mind a pedagógusoknak védőmaszkot kell viselniük óra közben és szünetben is, ha az iskola épületében tartózkodnak.

A tervezet szerint a tornateremben tartott testnevelésóráknak „olyan tevékenységekre kell korlátozódniuk, amelyek nem feltételeznek közepes vagy magas intenzitású aktivitást, kötelező módon biztosítva a másfélméteres védőtávolság betartását, mely esetben nem szükséges a védőmaszk viselése”.

Az órák közötti szünetekben nyílt térben is kötelező a védőmaszk viselése az olyan zsúfolt helyeken, ahol nem biztosítható az egyméteres védőtávolság betartása. Az óvodások esetében nem kötelező a maszk viselése – szögezi le a tervezet.