A legutóbbi tájékoztatás óta 1014 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az új esetekkel 72 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma. Közülük 33 ezret gyógyultnak nyilvánítottak.

Az elmúlt 24 órában 21.289 tesztet végeztek el, 1 híján 8 ezret kérésre. A legtöbb új koronavírusos esetet Bukarestben (135), valamint Vaslui (69) és Prahova (49) megyében igazolták.

Az elmúlt 24 órában 45, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés. Ezzel 3074-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

7118 személyt kezelnek kórházban a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 nevű betegséggel, közülük 479-en szorulnak intenzív terápiás kezelésre.

Az elmúlt 24 órában 815 bírságot rótt ki a rendőrség és a csendőrség összesen 174.750 lej értékben a COVID-19 világjárvány enyhítésére és leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A GCS emlékeztet, hogy a belügyi tárca július 4-étől a lakosság rendelkezésére bocsátott egy újabb zöldszámot, a 0-800-800-165-öst, amelyen a polgárok az elrendelt egészségügyi óvintézkedések megszegését jelenthetik.

Bővítette az országos vészhelyzeti bizottság azoknak a megyéknek a listáját, amelyekben korlátozzák a teraszok és más szabadtéri szórakozóhelyek, valamint a szerencsejáték-termek nyitva tartását.

A testület határozata értelmében Argeş, Brassó, Brăila, Bihar, Buzău, Konstanca, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galac, Gorj, Vaslui, Vrancea megyében és Bukarestben a teraszok, szabadtéri klubok, bárok stb. nem nyithatnak ki 6 óránál korábban, legkésőbb 23 órakor vehetik fel az utolsó rendelést, és éjfélkor zárniuk kell. Ugyanez a szabály vonatkozik a szerencsejáték-termekre is.

A rendelkezés augusztus 31-éig érvényes.