Augusztus 16-tól kezdődően újabb egy hónappal hosszabbíthatja meg ma a kabinet a készenléti állapotot. A kormányülés napirenden szereplő tervezete a járványmegelőző intézkedésekre is vonatkozik.

Ma kora délután a Stratégiai Kommunikációs Csoport újabb rekord közeli, 1415 új fertőzésről számolt be. Igaz, a feldolgozott tesztek száma is magasabb volt az átlagosnál, megközelítette a 23 ezret. Az újabb esetekkel meghaladta a 68 ezret a fertőzöttek száma. A legtöbb új beteget ismét Bukarestből jelentették, 172-t. A második helyen , messze lemaradva, 78 új esettel Prahova megye áll.

Szintén ma dönthet a kormány a második költségvetés-kiegészítésről. A tervezet értelmében, a költségvetési hiányt a bruttó nemzeti össztermék 6,7%-áról 8,6%-ra módosítanák. Ennek oka egyfelől a bevételkiesés, másfelől a költségek növekedése. Mindkettőnek oka a világjárvány okozta helyzet.

Florin Câţu pénzügyminiszter elmondta: a tervezetben elkülönítenek összegeket befektetésekre, illetve az önkormányzatoknak.  Továbbá pénzhez jutnának a fontos területekkel foglalkozó minisztériumok: az oktatás, a közlekedés és az egészségügy – az utóbbi 5 milliárd lejt kaphat. A munkaügyi tárca keretét 9 és fél milliárd lejjel egészítenék ki.

A pénzügyminisztérium javaslata szerint a nyugdíjpont értéke szeptember elsejétől 14%-al növekedne. Ez a költségvetés-kiegészítésre vonatkozó tervezet szerint azt jelentené, hogy a jelenlegi 1265 lejről 1442 lejre emelkedik a nyugdíjpont értéke. Ugyanakkor 704 lejről 800 lejre növelnék a szociális nyugdíjak összegét – ez szintén 14%-os növekedést jelentene.

Eredetileg, az érvényben levő munkatörvény alapján szeptember elsejétől 40%-al kellett volna emelni a nyugdíjakat. A kormány a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva javasolja a jóval kisebb növekedést.