A Pénzügyminisztérium és az Országos Adóhatóság (ANAF) új, online vizuális azonosítási lehetőséget vezetett be magánszemélyek számára a Privát Virtuális Térben (SPV). A SPV-be felvételüket kérő természetes személyek azonosítása egy videokapcsolattal is megoldható – derül ki az ANAF közleményéből.  

A videokapcsolat-felvételre tíz nappal korábban fel kell iratkozni az adóhatóság honlapján (www.anaf.ro) elérhető alkalmazás segítségével. Amennyiben a bejelölt időpontban a jelentkező nem tud megjelenni, a tíznapos határidőn belül módosíthatja az időpontot. A jelentkezést követően az ANAF e-mailben megküldi az érdekelt személynek az azonosításhoz szükséges tudnivalókat. Amennyiben az érintett személy nem jelenik meg online a megjelölt időpontban, a jelentkezés elutasításra kerül. Elutasításra kerül a jelentkezés abban az esetben is, ha az érintett személy a videokapcsolat alatt helytelen adatokat ad meg az ANAF tisztségviselőjének.

Az ANAF közleménye szerint ezentúl az SPV-t felhasználónévvel és jelszóval használó természetes személyek bizonyos dokumentumok iktatószámával (például a civil szervezetek támogatására az adóból elutalt 2%, illetve 3,5%-ról szóló nyilatkozat iktatószámával) is azonosíthatják magukat.