A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem írja alá a kormány ellen beterjesztendő bizalmatlansági indítványt, arról pedig, hogy megszavazza-e a kormánybuktatást, az indítvány napirendre tűzése előtt dönt – közölte Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Az RFI román adásának nyilatkozó politikus kifejtette: a magyar érdekképviseletnek számos kifogása van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orban vezette kormányának tevékenységét illetően, ugyanakkor senki sem tudja, hogyan alakul szeptemberben a járványhelyzet, és nem lenne jó, ha a helyzet súlyosbodása esetén a hatóságoknak még kevesebb eszközük lenne a közbelépésre. A bizalmatlansági indítvány elfogadása esetén ugyanis a leváltott kabinet korlátozott, ügyvivői hatáskörrel intézkedik az új kormány beiktatásáig és nem fogadhat el rendeleteket.

Cseke Attila leszögezte: az RMDSZ nem akar politikai játszmák részesévé válni, a bizalmatlansági indítvány esetleges megszavazása ügyében a szövetség egyesített frakciója közvetlenül a voksolást megelőzően dönt annak függvényében, hogy az adott helyzetben mi a „leghatékonyabb” megoldás az ország számára.