Fehéroroszországban a hatalom erőszakos fellépése, valamint a tömeges letartóztatások ellenére tegnap is folytatódtak a tüntetések. Teljesen lezárták Minszk központját és a metró állomásokat, így a tüntetők a főváros északkeleti részében élőláncot alkottak, de a rendőrség ott is feloszlatta a tömeget.

A hatóságok közben megerősítették, hogy egy tüntető életét vesztette a vasárnapi elnökválasztások után kirobban tiltakozó megmozdulásokban.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa tegnap elítélte a fehérorosz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését. Michelle Bachelet közölte: a fehérorosz rendőrség aránytalan erőszakot alkalmazott. Hozzátette: Ennél még felkavaróbbak az őrizetbe vétel során, illetve azt követően tapasztalt hatósági bánásmódról szóló értesülések. Követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését és vizsgálatok indítását az esetleges bántalmazások kapcsán.

A minszki belügyminisztérium tegnapi közlése szerint a fehérorosz hatóságok a kedd éjjeli tüntetések során több mint ezer embert vettek őrizetbe; a biztonsági erők és a tiltakozók közötti összecsapásokban 51 tüntető és 14 rendőr megsebesült. A rendkívül súlyosnak minősített fehéroroszországi helyzetről holnap tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei.