Az Erdélyi Magyar Néppárt a nép ügyvédjéhez fordul az úzvölgyi katonatemetőnél tavaly június 6-án történt erőszakos cselekmények ügyében.

Hétfőn a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményben, Csomortányi István, az EMNP elnöke pedig sajtótájékoztatón tudatta: megfellebbezte a nyomozást lezáró és az erőszakos cselekményeket elkövető személyeket felmentő ügyészi rendeletet, de a fellebbezést elbíráló ügyész is ugyanazt a döntést hozta, mint kollégája. Ezért a Mikó Imre szolgálat pert indított az ügyben. Az EMNP elnöke azt jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordul az ügyben.

Az erdélyi magyar közösség soraiban felháborodást váltottak ki a kivizsgálást lezáró moinești-i ügyész nyilvánosságra került megállapításai. Az ügyész – miután csak román szemtanúkat hallgatott meg – úgy ítélte meg, hogy a „Kifele a magyarokkal az országból!” csupán egy „magyarellenesnek vélt jelszó”. Szerinte ez nem minősül gyűlöletkeltésnek vagy diszkriminációra való uszításnak, mert nem egy egész közösség, hanem csupán a katonatemető elé élő láncot vonó magyarokra vonatkozott. Az Active Watch bukaresti emberi jogi szervezet az Igazságügyi Felügyelet kivizsgálását kezdeményezte az ügyben.