Egyre több európai ország kormánya dönt a szigorító intézkedések visszaállítása mellett és szólítja fel állampolgárait a higiéniai szabályok betartására. Így akarják elejét venni a világjárvány második hullámának, amely a szakértők szerint a hideg időszak beköszöntével várható. Spanyolországban, a madridi régióban mától kötelező az arcot és orrot takaró maszk viselése az utcán és a teraszokon is. Ugyanakkor tilos a 10 fősnél nagyobb csoportok gyülekezése, még családtagok esetében is. A klubok és teraszok tulajdonosait arra kötelezik, hogy éjszaka fél kettőkor zárják be a helyiséget.

Tegnaptól Görögország is kötelezővé tette a maszkiviselést a nyílt tereken. Azok, akik nem tartják be ezt a szabályt, 150 eurós bírságot kockáztatnak.


Franciaországban szintén emelkedik a napi megbetegedések száma. Tegnap este 1400 új esetet jelentettek. Egyes régiókban, például a tengerparton, már kötelező a maszkviselés. A francia egészségügyi miniszter szerint ez nem a fertőzés második hulláma, hanem a járvány folytatása, ami mindenkire egyformán veszélyes.