Az államhatárok kiszámíthatatlan megnyitásai miatt 2024 előtt a nemzetközi légi közlekedés nem fog felzárkózni arra a szintre, amelyen a világjárvány előtt volt – állapítja meg közleményében a Légitársaságok Nemzetközi Egyesülete. Az első katasztrofális szemeszter után, amikor egyes légitársaságok két-három hónapig egyetlen járatot sem működtettek, a következő szemeszterben az előre jelzett 55 százalékos helyett 63 százalékos visszaeséssel szembesültek – ez világszinten mintegy 420 milliárd dolláros veszteséget jelent.

A Román Rádió franciaországi tudósítója arról tájékoztat, hogy a párizsi repülőterek vezérigazgatója szerint ez az elmúlt 50 év legdurvább válsága a légi közlekedés számára. Párizs repterein az év első felében a járatok 60 százalékát törölték, és mintegy félmilliárd eurós veszteséget termeltek, miután a tavalyi évet 250 millió eurós nyereséggel zárták.

A júniusi és júliusi forgalom is rendkívül alacsony volt a párizsi reptereken, ezért a francia kormány úgy döntött,  hogy lemond a Charles De Gaulle repülőtér újabb termináljának megépítéséről, amely körülbelül 9 milliárd euróba került volna,és az összeget a hidrogén meghajtású repülőgépek fejlesztésére fordítják, amelyek szennyező hatása sokkal kisebb.