Távozik az Index szerkesztőségének vezetése – így a vezető szerkesztő és két főszerkesztő-helyette, továbbá  kezdeményezte felmondását a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa. Azok, akik a tegnapi nap folyamán nem adták be a felmondásukat, nem azért nem szerepelnek a listán, mert elfogadhatónak tartanák a kialakult helyzetet, hanem mert sokan szabadságon vannak – olvasható az index.hu hírportál szolgálati közleményében. A felmondások előzménye, hogy Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója szerdán elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd elutasította a szerkesztőség azon kérését, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Az 1999-ben alapított Index a magyarországi média megkerülhetetlen szereplője, amely sokak számára az első számú hírforrást jelenti. Tegnap este Budapesten több ezren vonultak utcára a sajtószabadságért tüntetni. A hvg.hu szerint a tüntetést eleinte a Momentum Mozgalom szervezte, később azonban becsatlakozott a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is, így sok pártzászló tűnt fel a tömegben.

Kiállt az Index szerkesztősége mellett a Transindex erdélyi magyar internetes hírportál szerkesztősége is. A kolozsvári székhelyű hírportál szerkeszői közleményükben megjegyzik: “A magyarországi szabad sajtó egyik utolsó nagy, független műhelye voltatok, amely még képes volt elérni az olvasók tömegeihez. Meggyőződésünk, hogy a közmédia, a Népszabadság, az Origo, a Magyar Nemzet és most az Index bedarálásával nemcsak a magyarországi olvasók veszítettek, hanem a nem Magyarországon élő magyarok is. A NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) ténykedése bennünket, romániai magyarokat is érint, a cinikus szervilizmus modelljeit sajnos hozzánk is importálják. A szólásszabadság joga sokat csorbult a romániai magyar médiaszakmában is. Az Indexszel mi nemcsak egy hiteles tájékozódási forrást veszítettünk, hanem úgy érezzük, annak a médiatérnek az immunitása is gyengül, ahol magunkat, a Transindexet is látjuk. A sajtószabadság sérülése mindig maga után vonja a szólásszabadság, az emberi jogok, a demokratikus jogállam és a közérdek leépülését. Az indexes kollégáink munkájának ellehetetlenítése egy olyan határhelyzet, ami rá kell ébressze a tájékozódni vágyó embereket arra, hogy amennyiben nem zárjuk sorainkat, végképp elfelejthetjük azokat a mondatokat, amelyeknek a végén kérdőjel van. Büszkék vagyunk rátok, az emberi és szakmai tartásotokra, és bízunk abban, hogy lesz még Index, ha más néven is!” – olvasható a Transindex szerkesztősége által kiadott közleményben.

A szlovákiai magyar újságírók és értelmiségiek is kiállnak az Index szerkesztősége mellett. Eddig több mint kilencven szlovákiai magyar újságíró és értelmiségi vállalt szolidaritást a magyarországi lap munkatársaival.