Július 2-a és 20-a között 10.393 új koronavírus-esetet regisztráltak hazánkban, 3384 személyt gyógyultnak nyilvánítottak, 351 személy elhunyt – tájékoztat a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint az említett időszakban 1396 fertőzött, de tünetmentes személyt 10 napos kórházi tartózkodás után hazaengedtek, 972 személy pedig saját kérésre hagyta el a kórházat, bár koronavírus-tesztjük pozitív volt.

Július 2-án 4252 személyt kezeltek kórházban, 20-án pedig 4748 személyt, a csaknem három hetes periódus alatt az átlag 4071 személy volt, mutat még rá a GCS. Az adatok összesítése nyomán kiderül, hogy ebben az időszakban, amikor hiányzott az egészségügyi intézkedésekhez a törvényes háttér, megközelítőleg 3680, igazoltan fertőzött személy nem szerepel sem a kórházba beutalt páciensek között, sem a tünetmentes, 10 napos kórházi tartózkodás után kórházból hazaengedett személyek között, sem a kérésre hazaengedett páciensek között – mutat rá a testület.

Az elemzés nyomán az is kiderült, hogy megközelítőleg 1480 igazoltan fertőzött személy a gyógyult személyek kategóriájába tartozik, de ők nem jelentek meg eddig gyógyultként a jelentésekben. A továbbiakban ezt figyelembe véve módosítják az aktív fertőzöttekre vonatkozó adatokat – szögezte le a GCS.