Tegnap késő este megszavazta cikkelyenként a karanténtörvényt a felsőház jogi bizottsága. A szenátorok töröltek minden olyan előírást, amely a fertőzött személy javainak karanténba vételéről szólt.

A módosított jogszabály szerint egy személy karanténba helyezése akkor rendelhető el, ha olyan régióból érkezik, ahol az országos, európai és nemzetközi szervezetek által kommunikált adatok alapján magas a járványügyi kockázat, vagy közvetlen kapcsolatba került olyan személyekkel, akik bizonyítottan fertőző betegségben szenvednek. A megvitatott szöveg előírja, hogy az elkülönítés mértékét korlátozott időtartamra, diszkriminációmentesen és a tényleges helyzettel arányosan kell bevezetni a fertőző betegség terjedésének megakadályozása céljából, a személyek és a közegészség védelme érdekében. Az elkülönítés korlátozott ideig tartható fenn a közérdek védelmében úgy, hogy ne bontsa meg az egyensúlyt a közegészség védelme és a személy szabadsága tiszteletben tartásának követelménye között. A módosított szöveg értelmében kiskorú elkülönítése első körben szülei lakásán rendelhető el.

Döntöttek arról is, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) köteles naponta közölni az új esetek, valamint a tesztelt és az újratesztelt esetek számát. Kimondták, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjének utasításait az illetékes hatóságok kötelesek haladéktalanul végrehajtani.

A korábban javasolt változatoktól eltérően a Szenátus úgy döntött, hogy az esetleges orvoshiányt elsősorban önkéntesekkel kell pótolni, ha ez nem elégséges, akkor katonai orvosokat kell bevonni, és ha ez sem fedezi a szükségleteket, akkor lehet más megyében dolgozó orvosokat kirendelni, ám ezek napidíjra és a bérük 50 százalékáig terjedő pótjuttatásra jogosultak. A jogszabály a Szenátus mai plénumának napirendjén szerepel.