Az Egyesült Államokban ismét végrehajthatók a szövetségi bíróságok ítéletei alapján kiszabott halálbüntetések, döntötte el az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság.

A határozat érvénytelenítette négy kivégzés végrehajtásának felfüggesztését, amit egy washingtoni körzeti bíróság rendelt el egy nappal korábban, mindössze hét órával előzve meg az egyik elítélt kivégzésének tervezett időpontját.

A másik három elítéltet is júliusban és augusztusban végzik majd ki egy indianai szövetségi börtönben. Valamennyire gyermekek meggyilkolása miatt vár halál.

Ezt megelőzően 17 éve hajtottak végre halálbüntetést szövetségi bíróságok ítéletei alapján az Egyesült Államokban. A kivégzéseket 2003-ban – George W. Bush elnöksége idején állította le a kormányzat, a méreginjekció alkalmazása körül kirobbant vita miatt.

A Trump-kormányzat igazságügyi minisztere, William Barr azonban tavaly bejelentette: szorgalmazzák a halálbüntetések újbóli végrehajtását. Összesen 62 ember van szövetségi halálsoron.