Erőszakos tiltakozásba torkollott tegnap is a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések ürügyén kialakult demonstráció Belgrádban. A tiltakozók a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygáz gránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget. A főként fiatal tüntetők azt követően vonultak utcára, hogy Aleksandar Vucic szerb államfő kedden bejelentette: a rossz járványügyi mutatók miatt feltételezhetően ismét hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be.

Tegnap Újvidéken és Nisben a tömeg megrohamozta az Aleksandar Vucic elnök által vezetett Szerb Haladó Párt irodáját. Vucic szerint a tiltakozás nem is a tervezett szigorító intézkedések miatt alakult ki, hanem az ellenzék szervezte.

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, de a tiltakozók elzavarták őket. Az ellenzék ugyanakkor a közösségi médiában is utcára szólította az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Vuciccsal, valamint a szerb kormánnyal szemben. Mint állítják, szerintük manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat, és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát.