Cristian Man

Ismét várja látogatóit a gernyeszegi Teleki-kastély, amely naponta 10 és 18 óra között látogatható. Ehhez azonban előzetesen egyeztetésre van szükség – ovasható a Teleki Kastély Egyesület szerkesztőségünknek elküldött levéléből. A nap minden órájában induló vezetett látogatásokra a következő telefonszámokon kérhetnek időpontot: 0754383485 (román és angol nyelven), 0723037922 (magyar, román és német nyelven).

A Marosvásárhelytől 17 kilométerre lévő erdélyi kastély május végéig a koronavírus- járvány miatt zárva volt, utána pedig csak hétvégén fogadtak látogatókat.

Az erdélyi építészet egyik legfontosabb alkotása 1772 – 1803 között épült, visszafogott, egyszerűbb barokk stílusban. A gernyeszegi birtok a 17. századtól a Teleki család tulajdonában volt, majd 1949-ben a kastélyt államosították és évtizedekig tbc- preventórium működött benne. 2011-ben a kastély visszakerült a Teleki család tulajdonába, azóta újra látogatható és kulturális rendezvényeknek ad otthont. A kastély termeiben a kastélyparkban évente megszervezett nemzetközi művésztelep alkotásaiból és Marx József (1914- 1992) marosvásárhelyi fotóművész festészeti gyűjteményéből látható válogatás.

Cristian Man

A kastélyt több mint hat hektáros park veszi körül. Ezt számos öreg fa, mocsári ciprus, szivarfa, vadgesztenye, szomorúfűz, de egy 250 éves páfrányfenyő (Ginkó biloba) is díszíti.