Fiatalok törtek be a belgrádi parlamentbe tegnap este, miután Aleksandar Vucsics szerb elnök bejelentette: ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban, de akár egész Szerbiában is a súlyos koronavírusjárvány-helyzet miatt. A fiatalok rendőrautókat gyújtottak fel és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel az éjszaka folyamán.

A szerbiai rendőrfőkapitány elmondása szerint a néhány ezres tiltakozás nem spontán alakult ki, már körvonalazódik, hogy kik szervezhették a demonstrációt. Vladimir Rebics kiemelte: az éjszakai összecsapásokban legalább hatvanan sérültek meg, közöttük 43 rendőr, továbbá öt rendőrautó teljesen kiégett, a lovas rendőrség három lova is sérüléseket szenvedett, és 23 tiltakozót előállítottak.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter szerint azért kerülhetett sor az éjszakai randalírozásra Belgrád központjában, mert korábban soha nem büntették meg azokat, akik betörtek a parlament épületébe vagy a közszolgálati televízióba, ahogyan azokat sem, akik tiltakozásukkal leállították a forgalmat a fővárosban.