Jelentős elbocsátásokra készül az Airbus európai repülőgépgyártó vállalat, amelynek igazgatótanácsa jóváhagyta az úgynevezett átszervezési tervet. Ez mintegy 15 ezer munkahely megszüntetését irányozza elő a következő egy évben. A döntés egyelőre nem érinti a három vidombáki gyár személyzetét, sem pedig a védelmi részlegen dolgozókat.

Az Airbus csoport ügyvezető elnöke az alkalmazottakhoz intézett üzenetében azt írta: több évtizedes folyamatos növekedés után ez a legnagyobb megpróbáltatás, amely drámai döntések meghozatalára kötelez. A felszámolandó 15 ezer állás a személyzet 11 százalékának elbocsátását jelenti. Ebből 5 ezer Franciaországban és ugyanennyi Németországban marad munka nélkül. További mintegy ezer állást számolnak fel országonként Spanyolországban, Nagy-Britanniában és a csoport máshol működő gyáraiban.

Az Airbusnak jelenleg 135 ezer alkalmazottja van, ebből 81 ezer az egészségügyi válság által egyik legjobban érintett ágazatban, a kereskedelmi repülőgépgyártó osztályon dolgozik. A járvány előtt az európai gyártónak több évre volt rendelése, de a légiforgalom leállásával a gyártás egyharmadára csökkent. A francia állam múlt hónapban bejelentett be egy 15 milliárd eurós támogatási programot a repülőgépipar számára.