Franciaországban két napja van Jean Castex felkért miniszterelnöknek, hogy megalakítsa kormányát, miután a korábbi kormányfő, Edouard Philippe lemondott.

A megbízott miniszterelnökre inkább technokrataként tekintenek, és arra számítanak, hogy a még két évig elnöklő Emmanuel Macron politikáját fogja követni.

Jean Castex 55 éves, korábban Nicolas Sarkozy elnök munkatársa volt, az utóbbi tíz évben pedig egy Kelet-Pireneusok-beli települést vezetett. Szinte teljesen ismeretlen a nagyközönség számára. Nem volt soha miniszteri funkcióban, s nem tagja az államfő pártjának. Akárcsak elődje, ő is a hagyományos jobboldalhoz tartozik. Áprilisban tagja volt a koronavírus-járvány utáni enyhítéseket kidolgozó bizottságnak.

Az Élysée-palota közleménye szerint azt várják tőle, hogy megreformálja az államot, és megfontolt tárgyalásokat folytasson a régiókkal.

A politikai szféra és a sajtó egyaránt arra számított, hogy az új kormányfő és minisztereinek jórésze a környezetvédők közül kerül majd ki, miután a zöldek a hétvégi önkormányzati választásokon megszerezték a jelentősebb városok vezetését.