Öt évvel ezelőtt, 2015. június 30-án hunyt el Bukarestben Bács Lajos zeneszerző, pedagógus és karmester. Rá emlékezünk a következőkben.

Balassi Intézet

Bács Lajos 1930. január 19-én született Petrillán. A Kolozsvári Zeneakadémián készült karmesternek és tanult hegedűt, majd tanulmányi ösztöndíjjal a moszkvai Csajkovszkij Egyetemen képezte magát.

1957 és 1991 között a Román Rádió Kamarazenekarának állandó karmestere és mentora volt, tanított a Bukaresti Zeneegyetemen. Alapítása óta aktív támogatója volt a bukaresti Balassi Intézet által 2005 óta évente megrendezett Magyar Zene Fesztiválnak.

Kórusműveket, vokálszimfonikus műveket, szimfonikus és kamaraműveket írt. Teljes munkásságának szintézise a Márton Áron püspök emlékének szentelt Missa A. Martoni című mise szólóénekesekre, kórusra és zenekarra, amelyet 2006 és 2008 között alkotott. 2012-ben mutatták be Bács Lajos Reményik Sándor versére írt Mi mindig búcsúzunk című zeneművét a bukaresti Balassi Intézetben.

Az ACCUMM Alapítvány és a bukaresti Balassi Intézet 2017-ben megalapította a Bács Lajos emlékdíjat a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére. A különdíj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni a bukaresti intézetben.

Bács Lajos 2015. június 30-án hunyt el 85 éves korában Bukarestben.