A világjárvány miatt rendhagyó módon, virtuális térben megszervezett 16. Magyar Zene Fesztivál jelentős nézettségnek és nagy sikernek örvendett. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint a június 23-26. között zajlott versenyfesztivál 1. díjazottja Vlad Rațiu, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem frissen végzett nagybőgőszakos hallgatója lett, aki jutalomkoncertjét Brüsszelben fogja tartani az ottani magyar kulturális diplomáciai képviselet szervezésében. A 2. díjat az Alina Dragnea mezzoszoprán énekes és Tudor Scripcariu zongorista alkotta duó kapta, ők a Párizsi Magyar Intézetben lépnek majd fel. A 3. díjat Filip Zsombornak, a brassói Transilvania Egyetem zeneművészeti kara gitárszakos hallgatójának ítélte oda a zsűri. Filip Zsombor jutalomkoncertjére a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kerül sor.

Az ACCUMM Alapítvánnyal közösen alapított Bács Lajos emlékdíjat a marosvásárhelyi Pethő Rebeka nyerte, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem I. éves fuvolaszakos hallgatója. Pethő Rebeka a Római Magyar Akadémián lép maj fel, illetve 202.1 januárjában Bukarestben a Bács Lajos emlékest vendége lesz.

A közönségdíjat a temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színházművészeti Karának mesterképzős hallgatói alkotta duó – Paul Grosar trombitás és Bordos Nagy Csilla zongorista – hódította el. Ők a Bukaresti Magyar Intézet idei utolsó rendezvényén, a Karácsonyi koncerten fognak fellépni. A közönségszavazatra több mint tízezren adták le voksukat.

A zsűri tagjai Tóth István, a zsűri elnöke, a Magyar Zene Fesztivál egyik alapítója, a maglódi Vermesy Péter Alapfokú Művészeti Iskola alapítója; Verona Maier, a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem prorektora, Stan Katalin zenekritikus, rádiószerkesztő, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, zenekritikus, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a közszolgálati Román Rádió zenei szerkesztője voltak.