Több mint 600 ezerrel csökkent az alkalmazotti állomány Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások márciusi bevezetése óta, a betölthető állások száma pedig rekordütemben esett – közölte keddi összesítésében a brit statisztikai hivatal (ONS). A román munkaügyi minisztérium által közölt legfrissebb adatok szerint március elejétől május 28-ig csaknem 430 ezer munkaszerződést szüntettek meg, további közel 600 ezret pedig felfüggesztettek.

A kimutatás szerint május végén 2,1 százalékkal, 612 ezerrel kevesebb bejegyzett alkalmazott volt a vállalati szektor bérezési listáján, mint márciusban.

A brit gazdaság aktivitásának rohamos csökkenésére utal az is, hogy a hetente ledolgozott munkaórák száma az áprilissal zárult három hónapban 959,9 millió volt, 94,2 millióval, 8,9 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban, a betöltetlen állások száma pedig a márciustól májusig terjedő három hónapban 342 ezerrel 476 ezerre csökkent.

A statisztikai hivatal hangsúlyozza, hogy a ledolgozott heti munkaórák és az üres állások száma egyaránt rekordütemben csökkent a vizsgált időszakokban.