A főmikrobiológus cáfolja az egyre népszerűbb összeesküvés-elméletet, miszerint manipulálják a koronavírussal kapcsolatos adatokat.

A COVID-19-esetekkel kapcsolatos adatok begyűjtésének módszere lehetetlenné teszi ezeknek az adatoknak az esetleges módosítását – nyilatkozta hétfő este a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila. A szakember, aki egyben az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője, ezzel azoknak a politikusoknak a nyilatkozataira reagált, akik a koronavírusos esetekkel kapcsolatos számok meghamisításával vádolták a kormányt. „Az embereknek tudniuk kell, hogy nincs itt semmi megrendezve, nagyon veszélyes olyan forgatókönyvekkel játszani, amelyek szerint álmegbetegedéseket is lejelentenek ilyen vagy olyan érdekből” – fogalmazott Rafila.

Elmondása szerint közvetlenül a megyék vezetik be a napi új megbetegedések számát egy erre a célra létrehozott és a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) által biztosított applikációba. A bukaresti központban csupán leolvassák ezeket az adatokat, azokat módosítására nincs lehetőség – hangsúlyozta a mikrobiológus.