A héten fogadja el a kormány azt a rendeletet, amely a készenléti állapot 30 nappal történő meghosszabbítását javasolja. A kabinet szerint erre feltétlenül szükség lenne a lakosság egészségének megvédése érdekében. Ludovic Orban miniszterelnök már hangsúlyozta, hogy csak a készenléti állapot meghosszabbításával lehet a lakosság védelmét biztosító intézkedéseknek érvényt szerezni. A kormányfő kijelentette: ez nem politikai döntés, hanem a szakemberek egybehangzó véleményének gyakorlatba ültetése.

Egyébként a készenléti állapot június 16-ig van érvényben, így az ennek meghosszabbítását tartalmazó kormányrendeletnek legkésőbb holnap meg kell jelennie a Hivatalos Közlönyben.

A parlamentnek 5 napon belül kell szavaznia a készenléti állapotra vonatkozó törvényről. A Szociáldemokrata Párt, a Pro Románia, valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége már bejelentette, hogy nem fogják megszavazni a készenléti állapotra vonatkozó törvényt, és egy saját törvényjavaslatot terjesztenek be. Az RMDSZ is elégedetlenségét fejezte ki, amiért a kormány nem mutatott fel meggyőző érveket a készenléti állapot meghosszabbítására vonatkozóan. Amennyiben a kormány által előterjesztett javaslat megbukik, a szigorító intézkedések érvényüket vesztik.