Az utóbbi 24 órában nyolc megyében volt szükség a katonai tűzoltók segítségére a viharkárok miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Így Beszterce-Naszód, Kolozs, Hargita, Máramaros, Maros, Szilágy, Temes és Teleorman megyében több száz lakásból, udvarról, pincéből kellett kiszivattyúzni a vizet. több mint 500 gazdaságot árasztott el a víz.

A legérintettebb megye Hargita volt. Az ítéletidő többek között Kápolnásfalun és Szentegyházán okozott károkat, miután a Nagy-Homoród kiöntött a medréből. A tegnap esti összesítések szerint Kápolnásfalun körülbelül 70 ház pincéjét és több mint száz udvart öntött el a víz, Szentegyházán pedig 93 ház pincéje, 153 udvar és 16 földszinti tömbházlakás került víz alá. Kápolnásfalun egy személyt ki kellett menekíteni az udvarán felgyűlt víz magas szintje miatt. Az illető a víz eltávolítása után visszatérhetett otthonába.

A Katasztrófavédelmi Felügyelőség a Ro-Alert rendszeren keresztül is figyelmeztette a lakosságot az árvízveszélyre, és vörös jelzésű árvízriadót adtak ki Brassó és Hargita megyére vonatkozóan, azon belül pedig a Nagy-Homoród és a Fenyéd-patakra. Ugyanakkor meghosszabbították a kisebb folyókra vonatkozó sárga jelzésű árvízriadót a Bánságban, Máramarosban, Erdélyben, valamint Olténia nyugati részében. A várható vízmennyiség meghaladja a négyzetméterenkénti 25-30 litert, helyenként pedig a 40 litert is.