Sokasodnak a rasszizmus elleni tüntetések a nagyvilágban – állapítja meg a Courrier International francia hetilap alig két héttel a brutális rendőri túlkapás áldozatává lett 46 éves afroamerikai George Floyd halála után. A megmozdulások átlépték az Egyesült Államok határait, s több tízezren vonultak az utcára Németországban, Franciaországban, sőt Mexikótól Ausztráliáig máshol is azért, hogy a együttérzésüket fejezzék ki az amerikai tüntetőkkel – írja a Forbes. A világhírű üzleti magazin megjegyzi: a tüntetések nemegyszer zavargásokká fajulnak, több helyen erőszakba, gyújtogatásokba és fosztogatásokba torkollnak. A Washington Post úgy értékeli, hogy ez a legnagyobb megmozdulás az Egyesült Államok történetében. A nagy példányszámban megjelenő amerikai napilap szerint a tüntetések kiterjedtek olyan kisvárosokra is, amelyeket zömében fehérbőrűek lakják. A New York Post napilap Donald Trump Twitter-üzenetét idézi, miszerint az amerikai elnök megállapítja: George Floyd halála miatt sokkal kevesebb ember vonult az utcára Washingtonban, mint amennyire számítottak. Trump azt is bejelentette, hogy kivonul a szövetségi fővárosból a Nemzeti Gárda, amelynek  tagjai csaknem egy hétig voltak jelen az amerikai fővárosban, miután a tüntetések erőszakba torkollottak. Minden a legtökéletesebb ellenőrzés alatt van – üzeni Trump. Ennek ellenére mégis 10 ezer katonát akart bevetni a Washington környéki zavargások leverésére – írja a Reuters. A londoni székhelyű hírügynökség megjegyzi: az amerikai elnök tervét a Pentagon és a főügyész húzta át. Az amerikai Politico magazin egy május 28-a és június 2-a között készült felmérés adatait ismerteti. E szerint az amerikaiak 80 százaléka véli úgy, az ország kicsúszott az ellenőrzés alól, és a választópolgárok 55 százaléka olyan jelöltre adná a voksát a november 3-i elnökválasztáson, aki képes konszenzusra és kompromisszumra jutni a társadalomban. A Trump mellett szavazók aránya továbbra is 40 százalék körül mozog, a republikánusok zöme ugyanis értékeli az elnök eddigi teljesítményét. A hírügynökség ugyanakkor megállapítja: körvonalazódik némi pesszimizmus a republikánusok körében, többen is elégedetlenek azzal az iránnyal, amely felé tart az ország. A USA Today országos napilap szerint a világjárvány és a tüntetések változást hoztak a Fehér Házért való versenyfutásban is. A demokraták jelöltje, Joe Biden meglovagolja a kialakult helyzetet, és teljesen a Donald Trump által megtestesített “törvény és rend” ellentétjeként próbál feltűnni.

A legnagyobb amerikai napilap, a New York Times arra figyelmeztet, hogy az orvosok szerint a tömeges tüntetések magukkal hozhatják a koronavírus-járvány második hullámát. Ezen a véleményen van a brit egészségügyi miniszter is, aki – a The Guardian brit országos napilap szerint – ismertette a világjárvány terjedésének kockázatait, és arra kérte a szigetország lakóit, hogy tartózkodjanak a tömeges megmozdulásoktól amennyiben nem tudják megtartani a kötelező távolságot. Ennek ellenére szerte Nagy-Britanniában tüntetéseket tartottak az elmúlt hétvégén a rendőri erőszak és rasszizmus ellen. A tüntetések helyenként erőszakba fulladtak – tájékoztat a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató, amely hozzáteszi: Londonban 27 rendőr sebesült meg a demonstrálók és a rendfenntartók közötti összecsapásokban, a nyugat-angliai Bristolban pedig tegnap a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston, 17-ik századi rabszolgakereskedő szobrát.

Közben a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma világszerte meghaladta a 400 ezret, miközben a bizonyítottan fertőzöttek száma 7 millió körül van – írja a Time amerikai heti hírmagazin és megjegyzi: az egészségügyi szakemberek szerint ezek a számok nem tükrözik a világjárvány valódi tragédiáját, ugyanis sok esetben a hiányos lehetőségek miatt nem is tudják egyből dignosztizálni a betegséget. Sőt, az egyik leginkább érintett ország, Brazília már nem is közli a koronavírus-halottakról szóló adatokat – emlékeztet a Los Angeles Times, amely idézi Jair Bolsonaro brazil elnök Twitter-üzenetét is, miszerint „az összesített adatok nem tükrözik az ország valós számait”.  Az amerikai napilap megjegyzi: Bolsonaro a járvány kezdete óta vitatkozik az egészségügyi szakemberekkel és próbálja kisebbíteni a járvány veszélyeit, de ezzel – mondják az elnök bírálói – a világjárvány valódi méreteit próbálja meg eltússolni.

A romániai koronavírus-fertőzöttek valós arányát szeptemberben tudhatjuk meg – olvashatjuk a maszol.ro portál Háttér rovatában. Az országos szerológiai vizsgálat célja felmérni a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát, hogy ennek ismeretében dönthessenek a hatóságok a további járványügyi óvintézkedésekről. Így június és szeptember között több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg az országban. Szakértői becslések szerint Romániában eddig a lakosság 1 százalékát fertőzte meg a koronavírus, ez mintegy 180 ezer személyt jelent. Hasonló felméréseket más országokban is végeznek. Spanyolországban 60 ezer fő tesztelése azt mutatta, hogy a lakosságnak az 5 százaléka fertőződött meg, Franciaországban pedig a lakosság 4,4 százaléka, vagyis 3 millió személy esett át a fertőzésen.