• Preşedintele României se situează deasupra legii, potrivit unui punct de vedere trimis Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării de către Klaus Iohannis. Conform hotărârii CNCD nr. 443/2020, publicat vineri, şeful statului solicita respingerea reclamaţiilor formulate împotriva sa pe motiv că, având imunitate, „este apărat de răspundere penală, contravenţională sau generatoare de prejudicii”. CNCD a respins excepţia inadmisibilităţii, subliniind că „Preşedintele României nu este peste lege”.
  • Pentru prima dată după înlăturarea național-comunismului, pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc nu a avut loc, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.
  • Astăzi, 2 iunie este ultima zi în care mai pot fi contestate amenzile date pentru nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență. Deși au fost declarate neconstituționale, amenzile pot fi anulate doar instanță.
  • Forțele de securitate americane au dispersat, la Washington, protestatari pașnici folosind gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, la scurt timp după declarația președintelui Donald Trump care amenința cu desfășurarea a „mii de soldați puternic înarmați” în cazul în care autoritățile statale nu reușesc sau nu vor curma protestele declanșate de uciderea unui afroamerican aflat in custodia poliției. Conform unei autopsii independente, George Lloyd a murit ca urmare a asfixierii, după ce poliţiştii din Minneapolis au exercitat presiune pe gâtul şi spatele său.

Bejegyzés navigáció