Julian Hochgesang / Unsplash

A Volkswagen köteles visszavásárolni a dízelbotrányban érintett autóit, amennyiben a tulajdonosok igényt tartanak erre. A német szövetségi legfelső bíróság évek óta tartó pereskedés végére tett pontot a döntéssel. Eredetileg a beadvánnyal élő német autótulajdonos kérte a jármű újkori vételárának a visszatérítését, azonban a bíróság kimondta, hogy a kártérítés fizetésénél az autógyártónak figyelembe kell vennie a használatból eredő értékcsökkenést.

A döntés sokba kerülhet a német cégóriásnak, ugyanis a 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrány csaknem félmillió járművet érint. A Volkswagen 482 ezer dízelüzemű autóba épített be olyan berendezést, amely becsapta a mérőberendezéseket a károsanyag-vizsgán.

Nemrégiben a Volkswagen megállapodást kötött a német igazságszolgáltatással, és vállalta, hogy 9 millió eurót fizet, hogy cserébe lezárulhasson a jogi eljárás a cég elnöke és vezérigazgatója ellen a kibocsátási adatok meghamisítása ügyében. A dízelbotrány miatt eddig már mintegy 30 milliárd euró kártérítést és bírságot volt kénytelen kifizetni a német vállalat.