Románia és Magyarország között nyolc olyan határátkelő üzemel, amely teher- és személyforgalmat egyaránt bonyolít – emlékeztet a román határrendőrség.

Továbbra is jelentős a várakozási idő a nagylaki határállomás belépési oldalán, miközben a többi nyugati átkelőnél nincsenek, vagy alig vannak sorok.

Nagylaknál a személyautóknak és a gyalogosoknak két, két és félórát kell várniuk a belépésre, miközben Borsnál, Csanádpalotánál vagy Szalontánál legtöbb tíz perc a várakozási idő.

A román határrendőrség legfrissebb közleményében ismételten emlékeztet, hogy Románia és Magyarország között nyolc olyan határátkelő üzemel, amely teher- és személyforgalmat egyaránt bonyolít.

Pénteken 13 órától ismét használhatják a nyugatról hazatérő román állampolgárok a Szatmár megyei petei (Petea) és csanálosi (Urziceni) határátkelőt – tájékoztatott a Szatmár megyei prefektúra.

A román határrendészet korábban azt közölte, hogy a Csanálos-Vállaj és Pete-Csengersima határátkelőn a magyar hatóságok csak a határ mentén dolgozókat és a kamionsofőröket engedik át.

A magyar belügyminisztérium újabb rendelkezése értelmében a két határátkelőhely hétvégén megszakítás nélkül, hétköznap reggel 6-tól éjfélig üzemel.

Román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: a tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik, és onnan indulnak haza.

Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól – tette hozzá.