Elfogadta tegnapi ülésén a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amelynek értelmében 2,3 millió rászoruló személynek biztosítanak ingyenesen védőmaszkokat.

A kormányülést követően Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt mondta, személyenként 50 védőmaszkot osztanak majd ki két hónapra. A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók kaphatnak védőmaszkokat ingyen: a 2001-es évi 416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai, a 2010-es évi 277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai, a 704 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők, valamint azok a fogyatékkal élő személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük.

Az egyéni védőeszközöket az Egészségügyi Minisztérium szerzi be, és a megyei közegészségügyi igazgatóságokon keresztül juttatja el a helyi hatóságokhoz. Ennek érdekében 230 millió lejjel egészítik ki a szaktárca költségvetését. A rendelet elfogadásától számított három napon belül a helyi hatóságok el kell hogy küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját, és amint megtörténik a beszerzés, az igazgatóságoknak három napon belül továbbítaniuk kell a maszkokat a helyi hatóságoknak – tette hozzá Nelu Tătaru.