Érdemes volna leváltani ezt a kormányt, de fél év van még a parlamenti választásokig és immár hagyni kellene őket addig kormányozni – jelentette ki az RMDSZ elnöke az RFI rádiónak adott interjúban.

A szövetséget jelenleg nem érdekli egy bizalmatlansági indítvány benyújtása, aláírása vagy megszavazása – mondta Kelemen Hunor. A helyhatósági és a parlamenti választások időpontjáról az RMDSZ elnöke azt mondta, ez kizárólag a járványügyi helyzettől függ. Ha javulnak a dolgok, akkor szeptember végén, október elején megtarthatók a helyhatósági és decemberben a parlamenti választások – mondta Kelemen Hunor. Ez utóbbiak legkésőbb jövő év márciusáig halaszthatók, hiszen a honatyák mandátuma legtöbb három hónappal hosszabbítható meg az alkotmányos előírásoknak megfelelően – tette hozzá az RMDSZ elnöke az RFI rádiónak adott interjúban.

Az RMDSZ és a többi párt közötti kapcsolatokra lesznek következményei az államfő kijelentéseinek – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az RFI rádióban. Már most érzik, hogy a román pártok vigyáznak, nehogy építő párbeszédet folytassanak az RMDSZ-szel, mert az államfő megint azt mondhatja, hogy eladják Erdélyt – mondta Kelemen Hunor. Hozzátette, még fel sem mérhető az államfő óriási hibájának közép és hosszú távű hatása. Az RMDSZ elnöke a józan párbeszédet szorgalmazza, annak fenntartását, amit 30 év alatt sikerült felépíteni. Jó dolog az interetnikai béke, a többség és nemzeti kisebbségek közötti kapcsolat kedvező alakulása – mondta Kelemen Hunor reményét fejezve ki, hogy sikerült visszahozni a nyugalmat és felhagynak az alaptalan vádaskodással, hiszen semmilyen megállapodás nem volt a parlamentben és ezt az államelnök is tudja – szögezte le az RMDSZ elnöke az RFI rádiónak adott interjúban.