Az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet jelentése szerint a koronavírus-járvány alatt elszaporodtak az interneten az antiszemita és kisebbségellenes megnyilvánulások. Az intézmény közleménye a 2019. január és 2020. április közötti időszakra vonatkozó jelentést ismerteti.

Eszerint a román nyelvű internetes oldalakon, főleg a közösségi médiában elszaporodtak a zsidóellenes megnyilvánulások, a gyűlöletbeszéd, amely a szerzők szerint valóságos „gyűlölködő közösségeket” hoz létre a virtuális világban. Hozzáteszik, hogy ezek diskurzusa általában valamennyi kisebbségi közösség ellen irányul, de főként a nemzeti és a szexuális kisebbségek ellen.

Megállapítják, hogy a koronavírus-járvány közepette olyan cikkek jelentek meg, amelyek szerint az egészségügy válsághelyzete mögött a zsidók és Izrael állam áll. Megjegyzik azt is, hogy a zsidók elfogadottsága a román társadalomban nagyobb, mint a magyaroké vagy a romáké, de a jelentés is alátámasztja, hogy a társadalom bizonyos rétegeiben latens antiszemitizmus figyelhető meg.

A jelentés szerint a zsidó emlékművek és jelképek elleni támadások ritkák, de az, ahogyan a hatóságok lefolytatják a vizsgálatokat, nem járul hozzá a zsidó közösség biztonságérzetéhez, hiszen sokszor természeti okokat állapítanak meg, vagy kiskorú elkövetőket azonosítanak, akik nem vonhatók felelősségre.