A koronavírus-járvánnyal összefüggésbe hozható elhunytak száma 1.120-ra emelkedett Romániában, miután tegnap újabb 13 haláleset regisztráltak.

Emellett 165 új koronavírus fertőzést is jegyeztek, így az esetek száma átlépte a 17 ezret. A fertőzöttek között sok az orvos és az ápoló. 

A Rădăuți-i városi kórházban 28 egészségügyi dolgozó fertőződött meg a koronavírussal. A legtöbben az intenzív osztályon és a sebészeten dolgozók közül fertőződtek meg. 

A Botoşani-i sürgősségi kórházban egy asszisztenst másodszor diagnosztizáltak koronavírussal. A megyei közegészségügy szerint azonban nem újra fertőzésről van szó, hanem a betegség kiújulásáról, mivel a páciens immunrendszere nem fejlesztett ki antitesteket.

A Fertőző Betegségek Megfigyelésének és Ellenőrzésének Országos Központja szerint minden 7-ik beteg az egészségügyi személyzet tagja. A központ beszámolója szerint az elhunytak háromnegyede 60 éven felüli volt, leginkább férfiak. Továbbá a betegség áldozatainak 90%-a más betegségben is szenvedett.

A halálozások 44%-át Suceava, Temes, Bákó és Galac megyében, valamint a fővárosban regisztrálták. 

Raed Arafat belügyi államtitkár ismét felhívta figyelmet a hatóságok által ajánlott óvintézkedésekre annak érdekében, hogy az elkövetkező időszakban megelőzzük a fertőzések számának újabb drasztikus emelkedését.