Spanyolországban – több mint két hónap alatt – tegnap jegyezték a legkevesebb elhalálozást – 59-et -, de a fertőzések száma is csökkent – 285-re. Mindössze 15 pácienst utaltak be a kórházak intenzív osztályaira az utóbbi 24 órában.

A Román Rádió madridi tudósítója, Ana Maria Damian szerint a tegnapi volt a második egymást követő nap, amikor az elhalálozások száma száz alatt volt. 

A helyzet más tekintetben is javult. A hatóságok szerint 4 napra csökkent a tünetek megjelenése és a diagnózis felállítása közötti idő, miközben a járvány elején a késés 7 vagy akár 17 nap is lehetett. Március utolsó hetéhez képest az elhalálozási ráta 11 százalékról 2 százalék alá esett vissza május elejére.

A spanyol régiók több mint felében egyetlen pácienst sem utaltak be intenzív terápiára, és Madridban is mindössze 10 ilyen esetet regisztráltak. Csaknem az egész országban elkezdődött az újraindítási program első fázisa, kivéve Madridot és Barcelonát, ahol az egészségügyi miniszter néhány enyhítő intézkedést vezetett be: megnyíltak az utcáról közvetlen bejárattal rendelkező kisboltok, de a fizikai távolságra vonatkozó szabályok életben maradnak. 

Másfelől a spanyol kormány pozitívan viszonyul a közös francia–német javaslathoz a vissza nem térítendő európai alap létrehozását illetően, és reméli, hogy az Európai Bizottság ambiciózus javaslattal áll elő a járvány sújtotta országok gazdaságának támogatására vonatkozóan.