A kormány gazdaságélénkítő programját, valamint a koronavírus-járvány negatív hatásainak csökkentésére irányuló intézkedéseket ismertette Ludovic Orban miniszterelnök a képviselőházban, a kormányfő órája keretében.

 A meghallgatáson a miniszterelnök kifejtette, az adatok azt mutatják, hogy az első negyedévben Románia jegyezte a legjelentősebb gazdasági növekedést a térségben, és a helyzet messze nem olyan súlyos, mint azt egyesek próbálják bemutatni. A kormányfő azt mondta, más országokkal ellentétben az ágazatok nagy részében csak részlegesen korlátozták a munkát. Hozzátette, a kormány egyik sürgősségi rendelete lehetővé teszi „cégek tízezrei” számára, hogy kilenc hónapig halasszák a hiteltörlesztésüket.

A miniszterelnök ugyanakkor rámutatott, a kis- és közepes vállalkozásokat segíteni hivatott KKV Invest program keretében ez idáig csaknem ötezer hitelt hagytak jóvá, és ez a szám folyamatosan nő.

A kabinet terveit illetően Ludovic Orban kiemelte, hogy csaknem 2 milliárd eurót szánnak a kis- és közepes vállalkozások beruházásait támogató programokra, és 300 millió eurót a koronavírus-járvány által leginkább érintett vállalatok újraindítására.

A vitán Victor Ponta, a Pro Románia vezetője azt mondta: a kormány intézkedései elhanyagoltak bizonyos gazdasági ágazatokat. Külön felhívta a figyelmet a mezőgazdaság nehéz helyzetére, amelyet a koronavírus-járványon kívül még az aszály is sújt.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, a Szociáldemokrata Párt ügyvivő elnöke szerint Ludovic Orban veszélybe sodorta az állampolgárokat azzal, hogy nem küldte el időben a parlamentnek a veszélyhelyzetre vonatkozó törvénytervezetet. A szociáldemokrata politikus lemondásra szólította fel Ludovic Orbant, hozzátéve, hogy ha a miniszterelnök nem mond le, bizalmatlansági indítvánnyal fogják lemondásra kényszeríteni.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint mind a járványügyi intézkedések, mind pedig a gazdasági válság kezelésére foganatosított cselekvések követhetetlenek, nincs bennük következetesség, és nem nyújtanak megoldásokat.