A 20 olasz tartomány közül 19-ben ma kinyitnak az éttermek, bárok, múzeumok, szépségszalonok és a templomok. A lakosságnak szabad mozgástere van az adott régión belül, nem szükséges saját felelősségre írt nyilatkozat. Kötelező a védőmaszk használata és a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok betartása.

Az olasz Confcommercio kereskedelmi kamara bejelentette, hogy tartományonként 10-ből csupán 7 étterem fogadja mától a vendégeket. Szerintük nem lesz forgalom, ugyanis a vendégek 90 százalékát eddig a turisták tették ki. Zárva marad 72 ezer ruha és cipőkereskedés és 14 ezer bútorüzlet is.

Campania tartomány elnöke, Vincenzo de Luca közölte: nem nyitja újra a tartomány éttermeit és bárjait, mivel nem ért egyet a kormány intézkedéseivel. A járvány három hónapja alatt a tartományban 4760 fertőzöttet jegyeztek fel, 400 személy halt bele a betegség szövődményeibe.

Május 25-től kinyitnak a sporttermek, a klubok és az uszodák, június 3-tól pedig a tartományok és az európai országok között is szabad a közlekedés, a többi kontinensre egyelőre nem utazhatnak az olaszok.

Olaszországban ma kinyitnak a román konzulátusok és a mintegy 260 ortodox templom is. A félszigeten 1 millió 200 ezer román állampolgár él. A konzulátusokon csak előzetes bejelentkezés alapján fogadják az ügyfeleket.