A Ludovic Orban vezette kabinet várhatóan mai ülésén fogadja el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely gyakorlatba ülteti a készenléti állapotot szabályozó törvény előírásait, így mától ismét bírsággal sújthatók a szabálysértők.

A készenléti állapot idején kiszabható bírság minimális értéke 500, maximális értéke pedig 15 000 lej. A büntetést 15 napon belül kell befizetni, ebben az esetben a megbírságolt személynek csak a bírság felét kell törlesztenie.

Ha valaki nem tartja be az védőmaszk viselésére vonatkozó rendelkezést, azaz nyilvános zárt térben – például tömegközlekedési eszközön vagy boltban – nem visel az orrát és a száját eltakaró maszkot, 500-tól 2500 lejig terjedő bírságra számíthat. Hasonló értékű bírságra számíthat az, aki tüntetésen, koncerten vagy kulturális rendezvényen vesz részt a készenléti állapot idején, vagy zárt térben bemutatott szentmisén, istentiszteleten.

A tiltott rendezvények szervezőit 3000-től 15 000 lejig terjedő bírsággal sújthatják. Akik nem tartják be a lakhelyi elkülönítésre és a karanténra vonatkozó előírásokat, 1000 és 5000 lej közötti összegre büntethetők. Akik a forgalomkorlátozásra vonatkozó előírásokat hagyják figyelmen kívül, azaz indokolatlanul hagyják el a lakhelyük szerinti települést, 500 és 2500 lej közötti pénzbüntetést kockáztatnak.