Tegnap esti ülésén több olyan sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány, amely a mától hatályba lépő készenléti állapot idejére szóló intézkedéseket tartalmaznak. A kormányülést követő sajtótájékoztatón Raluca Turcan kormányfőhelyettes elmondta, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak június elsejéig továbbra is állami támogatást kapnak. A támogatások folyósítását meghosszabbíthatják azokban az ágazatokban, amelyekben a koronavírus miatt szünetel a tevékenység. Az állami juttatás a szabadúszóknak és az egyéni vállalkozóknak is jár.

A 12 évesnél kisebb gyerekek szülei a tanév végéig, azaz június 12-ig jogosultak gyerekfelügyeleti szabadságra. Meghosszabbították május 31-ig azoknak a szülőknek a jogosultságát, akiknek a gyereknevelési szabadsága ebben az időszakban jár le.

A szakorvosi távkonzultáció továbbra is lehetséges, és a szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség egészségügyi kártyára.

A készenléti állapot ideje alatt egyetlen fogyasztó sem kapcsolható le a gáz-, áram- és víz-, illetve csatornahálózatról, továbbá nem szüntethető meg a hulladék elszállítására vonatkozó szerződése.

A kormány ugyanakkor június 15-éig meghosszabbította a határidőt, ameddig kérni lehet a hitelintézetektől a hiteltörlesztések felfüggesztését.