A tegnap késő estig ülésező készenléti bizottság kidolgozta a következő 30 napra érvényes szabályokat, amelyeket Marcel Vela belügyminiszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter és Raed Arafat belügyminiszteri államtitkár ismertetett röviddel éjfél előtt.

Eszerint a településeken és metropoliszövezeteken belül nyilatkozat nélkül lehet közlekedni, de továbbra is korlátozzák a település elhagyását: saját felelősségre kiállított nyilatkozattal lehet utazni a helységek között, és csak munkaügyben, mezőgazdasági tevékenység végzése céljából, idős személyek vagy gyermekek gondozása miatt, illetve egészségügyi okokból.

Mától kötelező a védőmaszk viselete az üzletekben, közszállítási járműveken, a munkahelyen és más zárt nyilvános helyeken. Kinyithatnak a szállodák és a parkok, a játszóterek azonban továbbra is zárva tartanak, mint ahogyan a teraszok, vendéglők, kávézók és a 15 ezer négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok is.

Továbbra is a távmunka ajánlott, és amennyiben nem lehetséges, az alkalmazottakat egészségügyi szűrésnek vetik alá a munkahelyre való belépés előtt.

Továbbra is szünetel a légi közlekedés és a szervezett személyszállítás Románia és azon országok között, ahol nagyszámú koronavírusos esetet jegyeztek. Ezek közé tartozik Olaszország, Spanyolország, Németország, Nagy-Britannia, az Amerikai Egyesült Államok.

Kinyithatnak a szakorvosi rendelők, fogászatok és szépségszalonok, de a klienseket kizárólag előzetes időpontfoglalás alapján fogadhatják.

Mától engedélyezettek a szabadtéri istentiszteletek, két héten belül pedig eldöntik, hogy megnyitják-e a templomokat a hívek előtt.

A külföldről érkezőknek kötelezően 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk. Akik ezt nem tehetik meg, választhatják az intézményes karantént, de az ellátásukat fizetniük kell. Zárva marad a legtöbb határátkelő.