A kormány sürgősségi rendeltetettel oldaná meg a joghézagot, amely a vészhelyzet kihirdetése, és az ezt szabályozó törvény életbe lépése között három napig fennállna – írják a hazai lapok, köztük a maszol.ro vagy a Hotnews.ro. A Ziare.com Akut pórázszükséglet címmel ír mai számában arról, hogy három napig nem lesznek korlátozások, csak ajánlások. Ki fogja megakadályozni az ésszerű gondolkodó és érett embereket, hogy bírság és korlátozás hiányában e három nap alatt is maszkot viseljen, megtartsa a szükséges távolságot, elkerülje a torlódásokat, hogy kezet mosson és esetleg még otthon maradjon egy ideig, hogyha úgy ítéli meg, hogy ez számára a megfelelő megoldás? Attól, hogy kinyitnak az üzletek, teraszok, még nem kötelező menni – írja a ziare.com feltéve a filozófiai kérdést: miféle társadalom vagyunk, hogyha kényszeríteni kell minket az életben maradásra?

Az erdélyi magyar népesség számát és arányát bemutató interaktív térképet készített az Erdélystat – tudósít a Transindex.ro portál. Az interaktív térkép és adattár régiók, megyék, települések szintjén ismerteti az erdélyi magyar népesség számát és arányát. A legutóbbi négy népszámlálás eredményeit bemutató felület hasznos lehet az online oktatásban is. Az adatok forrását az 1997-es, 1992-es, 2002-es és 2011-es népszámlálások hivatalos eredményei képezik, ezek a jelenlegi településszerkezethez (városok és községek) vannak igazítva. Részletesebb adatokat az Erdélystat  honlapján találnak:  

http://statisztikak.erdelystat.ro/vizualizaciok/erdely-etnikai-terszerkezete/1

Rohamosan nő a szegénység a nyugati országokban – írja mai számában a Le Monde. A francia lap szerint az utóbbi hónapokban látványos növekedésnek lehettünk szemtanúi, az élelmiszersegélyek iránti igény 25-30 százalékkal nőtt Európa nyugati részén. Az Orvosok Határok Nélkül csapatainak segítségét is kérték Nagy Britanniában és Németországban, márpedig ilyen nem történt a szervezet 1971-es alapítása óta. A vendéglátóipari egységek bezárásával sokan, akik korábban alkalmi munkákból tartották fent magukat, illetve mindazok, akik szezonális munkákat végeztek, a legtöbben munkaszerződés nélkül – jövedelem nélkül maradtak, a lakhatási körülményeik is rosszak, emiatt a fertőzésnek is jobban ki vannak téve. Ezek azok az emberek, akik soha nem mennek vakációzni – jegyzi meg a Le Monde.

Hogyan nyaralunk idén – sokunk számára talán nem ez a legfontosabb kérdés, ám számos európai ország szerzi bevételeinek jelentős részét a turizmusból, ezért uniós szinten komoly tárgyalások folynak arról, hogyan, milyen óvintézkedések betartásával indulhat újra ez az ágazat. Egy elemzés szerint Románia egyébként a zöld-zónában, azaz a turisztikai szempontból biztonságosnak jelölt országok között van – egyelőre.A The Guardian az Európai Bizottság tegnapi, Brüsszelben ismertetett javaslatairól ír: annak érdekében, hogy a nyári turistaszezon egy részét meg lehessen menteni szigorú szabályokat hoznának, ami a légi közlekedést illeti, főként a nyári időszakra a jegyek  vásárlását és a reptéri bejelentkezéseket kizárólag online lehetne megoldani, hogy elkerüljék az emberek feltorlódását a reptereken. A szájmaszk és kesztyű viselése ajánlott a reptéren és az utazás során, az azonban még nem világos, hogy ki biztosítja ezt, az utas, vagy a repülőtér. A Bizottság ajánlásokat fogalmazott meg a telefonos alkalmazásokra vonatkozóan is, amelyek lehetővé teszik a betegek nyomon követését. A Süddeutsche Zeitung mai számában  az első ilyen teljesen német fejlesztésű szoftverről ír, amely június közepére készül el. Arról azonban nem fogalmazott meg konkrét javaslatot az Európai Bizottság, hogy hogyan lehet betartani a fizikai távolságot például a repülőkön, ahol a személyek közötti 1,5 m távolság azt jelentené, hogy három ülésből egy üresen kellene maradjon. Michael O’Leary, a Ryanair fapados légitársaság tulajdonosa már korábban elmondta, hogy semmiképpen sem fogadja el az előírt társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedést, nevezetesen azt, hogy a repülőgépben a középső üléseknek üresnek kell maradniuk annak érdekében, hogy  meglegyen a másfél méter az utasok között. Azt mondta, hogy figyelmeztette az ír kormányt, hogy vagy fizet az üresen maradt ülésekért, vagy a Ryanair nem repül egyáltalán.

Az El Pais mai számában egy hivatalosan is elfogadott tanulmány eredményeit ismerteti, ennek értelmében Spanyolország lakosságának 5% -a már megfertőződött az új koronavírussal.Az olasz sajtó vezető témái, a járvány és a foci mellett rendkívüli érdeklődés övezi Silvia Romano önkéntes esetét, akit 2018 novemberében raboltak el Kenyából, majd tartottak fogva Szomáliában másfél évig az iszlám államhoz közeli személyek. A 24 éves Silvia Romanoért az olasz állam egyes források szerint egy, más források szerint négy millió euró váltságdíjat fizetett. A lány múlt héten térhetett haza, a másfél év alatt azonban áttért az iszlám hitre, állítólag saját meggyőződésből  – emiatt pedig sokan támadják, a Corrierre della Sera szerint családi házukat őrzik, ennek ellenér már megdobálták üvegekkel. Az olasz feministák védelmükbe vették Silviát, akik az iszlámban az Aisha nevet viseli, és hagyományos burkában jár – a La Repubblica által idézet álláspontjuk szerint Silvia Aisha Romano úgy öltözik és abban hisz, ami számára elfogadható és fontos – ehhez joga van éppen úgy mint bárki másnak. A La Stampa szerint az olasz feministák csak azért védik Silvia Aisha Romanót, hogy ne nevezzék őket iszlamofóbnak.