A koronavírusos páciensekkel közvetlenül érintkező egészségügyi alkalmazottak még nem kapták meg a kormány által ígért 500 eurós bérpótlékot. Az Egészségügyi Minisztérium azt állítja, hogy a kórházmenedzserek nem állították össze a jogosultak névsorát. Enélkül pedig nem tudják folyósítani az uniós alapokból fedezett úgynevezett veszélyességi pótlékot.

A koronavírus-járvány február 26-i romániai megjelenése utáni hetekben a Sanitas egészségügyi szakszervezet kérte a bértörvény módosítását annak érdekében, hogy a fertőzött páciensekkel közvetlenül érintkezők a fizetésük 55-85 százalékával egyenértékű pótlékban részesüljenek.

Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter április elején jelentette be, hogy a Covid-19 betegek kezelését ellátó mintegy hetvenötezer egészségügyi dolgozó egységesen 2500 lejes veszélyességi pótlékot kap. Iulian Pope, a Sanitas érdekvédelmi szervezet alelnöke arról tájékoztatta a Román Rádiót, hogy a pótlék másfél hónap után is csak papíron létezik. Elkeserítőnek nevezte, hogy a szaktárca a kórházakra hárítja a felelősséget. Szerinte a minisztériumnak garanciákat kellett volna vállalni arra vonatkozóan, hogy minden érintett számláján ott lesz a veszélyességi pótlék.

Oana Grigore, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője a Román Rádiónak nyilatkozva emlékeztetett, hogy európai uniós alapokból fedezik a pótlék fizetését, így kötelező az utalás előtt felmutatni a kedvezményezettek névjegyzékét. Arról biztosította azonban az érintetteket, hogy a pótlékot visszamenőleg is kifizetik, amennyiben a kórházmenedzserek elküldik a kért listákat.