Július elsejétől nagyszabású, az egész országot átfogó koronanavírus-tesztelési programot indít az Egészségügyi Minisztérium annak kiderítése érdekében, hogy a lakosság mekkora hányada fertőződött meg. Ezt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter jelentette be, kiemelve, hogy a szerológiai vagy molekuláris teszteket az Egészségügyi Világszervezettel közösen végzik, az Országos Közegészségügyi Intézet koordinálásával.

Azt is vizsgálni fogják, hogy hányan estek át a fertőzésen, így valós képet kapnak arról, hogy a lakosság milyen mértékben immunizálódott a kórral szemben.

A miniszter hangsúlyozta: azok, akikről kiderül, hogy átestek már a betegségen, vérplazmadonorok lehetnek, és segíthetnek ezáltal a súlyos betegeken.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, Alexandru Rafila a news.ro hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy több tízezer emberen végzik el a tesztet. Hangsúlyozta, hogy a közösségi immunitás akkor alakul ki, ha a társadalom mintegy 70 százaléka megfertőződött a koronavírussal és kigyógyult a betegségből.

Eközben a fővárosi tanács elfogadott egy tervet, amely előírja 11 ezer bukaresti önkéntes tesztelését az új koronavírusra. A főváros kétszáz lejt fizet minden tesztért a programban részt vevő kórházaknak és klinikáknak.

Néhány napon belül elindul a platform, amely lehetővé teszi az önkéntesek jelentkezését. Utóbbiak nem részesülnek fizetési utalványokban, bónuszokban vagy egyéb juttatásban, pontosította a főpolgármester. Gabriela Firea elmondta, hogy amennyiben valakiknek pozitív lesz a tesztje, az országos és a nemzetközi eljárásnak megfelelően az illetőt beutalják, járványtani vizsgálatot indítanak, és tesztelik a kontaktjait a családban vagy a munkahelyen. Ez a projekt eltér attól, amelyet a Matei Balş Intézet bonyolít le a kerületi önkormányzatokkal, és amelynek keretében több szakaszban tesztelik a bukarestieket az antitesteket illetően, annak érdekében, hogy feltérképezzék a vírus terjedésének útját Bukarestben.