Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására. Az aláírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint csütörtök éjfélig, a határidő lejártáig 1 008 966-an írták alá az interneten a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.

Az egymilliomodik online aláírás a határidő lejárta előtti utolsó órában született. A kezdeményezők további mintegy 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze papíron.

A számok azt jelzik, hogy sikerült teljesíteni az EU által támasztott első feltételt, a több mint egymillió aláírás összegyűjtését. Az aláírások országok közötti eloszlására vonatkozó kritérium azonban egyelőre nem teljesült. A szükséges hét ország helyett csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült átlépni az országos küszöböt, így az aláírásgyűjtés egyelőre nem érvényes.

A kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kérvényezte az EB-nél az aláírásgyűjtés meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány és az emiatt bevezetett korlátozások akadályozták azt.