Klaus Johannis szerint a szükségállapotban érvényes korlátozások megszegése miatti szigorú büntetések nélkül sokkal többen haltak volna meg. Az államfő felhívta a figyelmet, hogy a járványveszély nem múlt el az alkotmánybíróság döntésével, és a büntetések csakis a polgárok életének, egészségének védelmét szolgálták.

Klaus Iohannis elnök szerint meglepő az alkotmánybíróságnak azon döntése, miszerint ellentmondanak az alaptörvénynek a szükségállapot alatt kirótt bírságok. Az államelnök szerint a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott hatósági intézkedések hasznosnak bizonyultak. Klaus Johannis úgy vélte, a Szociáldemokrata Párt és szövetségesei mindent megtesznek annak érdekében, hogy akadályozzák a hatóságok válságkezelési erőfeszítéseit.

A PSD szerint a párt és törvénykezdeményezései ellen irányuló kritikáival Klaus Iohannis elnök el akarja terelni a közvélemény figyelmét arról, ahogyan a kormány kezeli az egészségügyi válsághelyzetet.

Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a kormány elvesztette a hitelét, és nem tud kölcsönt felvenni, így hamarosan nem lesz miből fizetnie a béreket és a nyugdíjakat. Miközben az állampolgárok nap mint nap ezekkel a problémákkal küszködnek, Klaus Johannis nem gazdasági fellendítési programmal foglalkozik, hanem a PSD-vel – fejtette ki a szociáldemokraták elnöke. Felszólította az elnököt, hogy ne hárítsa másra a felelősséget, miközben a teljes hatalom a kezében van.