Leváltották Adrian Streinu Cercelt az újkoronavírus-járvány klinikai és epidemiológiai kezeléséért felelős bizottság éléről. A döntés előzménye, hogy a sajtóban megjelent egy dokumentum, amelyben a neves professzor állítólag a 65 év fölötti személyek hatósági elszigetelését javasolta.

Az Egészségügyi Minisztérium a bizottság elnöki tisztségébe Adriana Pistolt, a fertőző betegségeket ellenőrző és felügyelő országos központ vezetőjét nevezte ki, az alelnöki széket pedig Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke foglalja el. Az új tagok között található továbbá járványügyi szakorvos, kardiológus és hematológus.

Nyílt levelében Adrian Streinu Cercel álhírnek nevezte a személyével kapcsolatban nyilvánosságra került információkat. Hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent dokumentum olyan munkaanyag, amelyet a járvány romániai kitörésekor fogalmaztak meg, a karanténra vonatkozó előírás a veszélyeztetett csoportba tartozókra vonatkozott, de azt belső körben már akkor megvitatták a szakemberek.

Adrian Streinu Cercel figyelmeztetett: a sajtóban megjelent információk torz képet festenek, és szándékosan sarkítanak a javaslatáról, amely a veszélyeztetett csoportba tartozók otthoni karanténba helyezésére vonatkozott.