Temesváron mától kötelező szájmaszkot és gumikesztyűt hordani a tömegközlekedési eszközökön és zárt nyilvános tereken, így a boltokban és közintézményekben is.

Erről a helyi vészhelyzeti bizottság döntött, a határozatot kedd este ismertette Nicolae Robu polgármester a Facebook-oldalán.

Robu szerint szájmaszk helyett a hatóságok elfogadnak sálat vagy bármilyen ruhadarabot, amely eltakarja a szájat és az orrot. Ami a kereskedelmi forgalomban nem vagy nehezen kapható gumikesztyűket illeti, a polgármester szerint felülvizsgálhatják a vészhelyzeti bizottság döntését.

© Szőcs Levente / SRR
Szőcs Levente / SRR – Hetekkel korábban elfogyott az orvosi maszk, a fertőtlenítő és a gumikesztyű

„Köztudott, hogy a vírus nem annyira légi úton terjed, mint inkább érintés révén, ezért elrendelték a kesztyűhordás kötelezettségét is. Azonban nyilvánvalóan a döntést meg lehet változtatni, ha kiderül, hogy nehezen lehet hozzájutni kesztyűkhöz” – nyilatkozta a polgármester.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy a mától érvényes új szabályok betartását csak három nap múlva, április 25-től követelik meg abban az értelemben, hogy addig nem bírságolják meg a szabálysértőket.