Szőcs Levente / SRR – Rendőrségi igazoltatás Bukarestben, a hadsereg támogatásával

Több száz bírságot osztottak ki a rendőrök az utóbbi két napban olyanoknak, akik nem tartották tiszteletben a járványellenes korlátozásokat.

Erőszakos incidensekre is sor került, amikor is a rendfenntartó erők kénytelenek voltak használni szolgálati fegyverüket a konfliktus elsimítására. Ilyen eset történt tegnap este Bukarest egyik kerületében, ahol csaknem 40 személyt bilincseltek meg és állítottak elő garázdaság miatt. A beavatkozás során nem történt személyi sérülés, és az incidenshez vezető okok egyelőre tisztázásra várnak, közölte a rendőrség.

Az Ilfov megyei Baloteşti községben is több személyt megbírságoltak, mert nem voltak hajlandók hazamenni, és erőszakosan tiltakoztak.

Vajdahunyadon a hatóságok folytatják a két nappal korábbi eset kivizsgálását. A rendőrök által kihallgatott 9 személy közül 4-et őrizetbe vettek, és a következő órákban a bíróság dönthet az előzetes letartóztatásukról.

A négy személyt több bűntett elkövetésével is gyanúsítják, miután megrongáltak két autót, és rendőröket zaklattak. Az eseménysorozat elindítója az volt, hogy egy rendőr igazoltatott egy alkoholos állapotban lévő, lézengő férfit, aki emiatt agresszívvá vált. Hasonló eset történt már egy héttel ezelőtt Vulkányban, ahol egy szegény közösségben kialakult tüntetés alkalmával két férfi azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkosságot követ el, amiért a helyi hatóságok magukra hagyták és a családjaiknak már a napi eledelre sem futja. A két férfi a rendőrök előtt tett kárt magában.

A galaci rendőrség tegnap folytatta azoknak a Munteni-i lakosoknak az azonosítását, akik tömegesen az utcán szórakoztak a feltámadás éjszakáján, megszegve ezzel számos érvényben lévő szabályt.

A galaci rendőrség úgy értesült az esetről, hogy a bulizók élőben megosztották az eseményről készült felvételeket az interneten. Ezen látható, amint egy több tucat fős csoport zenére, gumiabroncsokból rakott tábortűz körül táncol egy kis utcában. A felvételekből az is kiderül, hogy a rendőrök érkezésére a résztvevők szétszaladtak a környező házak udvarain keresve rejtekhelyet.

A tegnapi nap folyamán a felvételeken szereplők közül 30-at azonosítottak. Mindannyit 20.000 lej értékben büntették az érvényben lévő katonai rendelet megszegése miatt.

A vajdahunyadihoz és galacihoz hasonló incidensek azon kevesek közé tartoznak, amelyeket jeleztek a rendőröknek az utóbbi két napban; általában a lakosság betartotta a korlátozásokat – közölték tegnap a belügyminisztérium illetékesei.