Mégsem gyülekezhetnek a hívek a templomoknál az ortodox húsvét alkalmával, miután a belügyminisztérium tegnap módosította az egyházzal előző nap kötött, sokak által bírált megállapodását.

Marcel Vela belügyminiszter szerda késő esti sajtóértekezletén elmondta: az ünnepi szertartásokon a hívek sem a templomokban, sem a templomok udvarán nem lehetnek jelen, az egyháznak pedig be kell tartania a koronavírus-járvány miatt kiadott katonai rendeleteket és kijárási korlátozásokat.

Az előző megállapodással ellentétben az ünnepi pászkát sem a templomok udvarán osztják szét a híveknek. A megszentelt kenyeret – a Jeruzsálemből hozott „szent lánghoz” hasonlóan – az egyház papjai és önkéntesei viszik el az azt igénylő hívek lakóhelyére. A házról házra járó, maszkot és kesztyűt viselő egyházi emberek nem léphetnek be a lakásokba, a tömbházak bejáratánál a lakók által kijelölt képviselőnek adják át a pászkát és a „szent lángot”, aki gondoskodik a szétosztásukról.

Azokhoz a kórházakhoz, szociális otthonokhoz és karanténközpontokhoz, ahol nincs pap, a feltámadás éjszakáján szolgálatot teljesítő rendőrök, csendőrök, tűzoltók, és határrendészek viszik el a „szent lángot” – mondta a belügyminiszter.

Vela azt követően visszakozott, hogy több közéleti szereplő és politikai párt is elítélte az ortodox egyháznak tett engedményeket, Klaus Johannis államfő pedig felszólította a kormányt a kijárási korlátozásokat semmibe vevő megállapodás felülvizsgálatára. Johannis leszögezte: a veszély nem múlt el, szó sem lehet a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon az ortodox húsvétkor, ellenkező esetben “az ünnepek után temetések lesznek”.