Világszinten már csaknem 2 millióan fertőződtek meg a koronavírussal és közel 125 ezren belehaltak a betegségbe.

Továbbra is az Amerikai Egyesült Államok a legérintettebb, ott 600 ezer megbetegedést és 26 ezer elhunytat tartanak nyilván, és naponta 2.200-an halnak bele a fertőzésbe.

Az Egészségügyi Világszervezet megerősítette, hogy még mindig nem érték el a járvány csúcsát, és közölték azt is, hogy csak egy év múlva várható védőoltás.

Donald Trump amerikai elnök közben úgy döntött, hogy nem támogatja tovább az Egészségügyi Világszervezetet, miután kritika érte, hogy későn hozta meg a járványügyi intézkedéseket.

Donald Trump azzal vádolta az Egészségügyi Világszervezetet, hogy hibázott a járvány kezelésében és Kínát segítette, holott az Egyesült Államok évente tízszer nagyobb hozzájárulást fizet, mint Kína.

Trump hozzátette: a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, valamint az amerikai kormányzat átfogó vizsgálatot folytat arról, hogyan kezelte az Egészségügyi Világszervezet a világjárványt.

Leszögezte, hogy amennyiben a világszervezet rendesen végezte volna a dolgát, és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor a vírus terjedése féken tartható lett volna már a járvány kirobbanásának helyszínén.

Európában lassulni látszik a járvány

A gazdaság újraindítása érdekében több olyan uniós tagállam is enyhített a korlátozásokon, mint Dánia, Ausztria, Csehország illetve Spanyolország.

Németország várhatóan ma jelenti be a társadalmi elszigetelésre vonatkozó előírások fokozatos enyhítési ütemtervét. Az állami hatóságok viszont továbbra is óvatosságra intenek, és több országban is érvényben maradnak a társadalmi elszigetelésre vonatkozó rendeletek.

Olaszországban a nyilvántartott fertőzött személyek száma meghaladta a 162 ezret, a halálesetek száma 21.067.

37.130 pácienst gyógyultnak nyilvánítottak. A tegnapi nap folyamán az olaszországi halálesetek száma enyhén emelkedett, 602 ember vesztette életét az előző napi 566-hoz képest. Az elmúlt napokban viszont folyamatosan csökkent mind a fertőzött személyek, mind pedig az intenzív osztályon lévők száma.

Olaszországban eddig 14 ezer egészségügyben dolgozó fertőződött meg az új koronavírussal, és 112 orvos vesztette életét. Ugyanakkor az utcai ellenőrzések során 400 rendőr is megfertőződött.

A több mint 1 millió 200 ezer Olaszországban élő román állampolgár közül több mint 400 fertőzött személyt diagnosztizáltak, közülük 11-en életüket vesztették.

Franciaországban hatodik napja csökken az intenzív terápiás betegek száma, ugyanakkor nő a halottak száma, amely meghaladta a 15 ezer 700-at. Május 11-én részlegesen feloldják  a korlátozásokat, újra kinyitnak az iskolák.